Kolačić je tekstualna datoteka koju poslužitelj web mjesta postavlja u preglednik vašeg računala ili na vaš mobilni uređaj kad posjetite web mjesto. Kolačić sadrži jedinstveni kod kojim Novo Nordisk dozvoljava prepoznavanje vašeg preglednika tokom vaše posjete našoj web stranici (nazvanog kolačić "sesija") ili kasnije kod ponovljenih posjeta (nazvanih "postojani" kolačić). Svaki je kolačić jedinstven za vaš web preglednik. Kolačiće može postavljati poslužitelj web stranice koju posjećujete ili partneri koji surađuju s web stranicom, takozvani "kolačići treće strane".

Kolačići uglavnom olakšavaju i ubrzavaju interakciju između korisnika i web stranice i pomažu korisniku da se kreće između različitih dijelova web stranice. Kolačići se također mogu koristiti kako bi sadržaj web stranice bio relevantniji za posjetitelja i prilagodio ga njegovom ličnom ukusu i potrebama.

Vlasnik http://www.novonordisk.ba je:

NOVO NORDISK Pharma d.o.o.Sarajevo
Ulica Trg solidarnosti br. 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 821 950
infoba@novonordisk.com

Novo Nordisk koristi kolačiće za poboljšanje funkcionalnosti web stranice pohranjivanjem vaših postavki. Na http://www.novonordisk.ba Novo Nordisk koristi nužne kolačiće, funkcionalne kolačiće/preferencijalne kolačiće, statističke kolačiće i marketinške kolačiće.

Nužni kolačići
Ovi su kolačići neophodni za posjetu web mjestu i korištenje određenih dijelova. Ako odbijete ove kolačiće, neke značajke web mjesta neće ispravno raditi.

Funkcionalni/preferencijalni kolačići
Funkcionalni/preferencijalni kolačići su kolačići koji olakšavaju funkcioniranje web stranice i čine ih ugodnijim za posjetitelje. Oni osiguravaju personaliziranije iskustvo pregledavanja. Na primjer: kolačići koji pamte vaš jezik.

Analitički/statistički kolačići
Koristimo analitičke kolačiće za prikupljanje podataka o korištenju naše web stranice, s namjerom da poboljšamo sadržaj, uskladimo ga s željama posjetitelja i povećamo uslužnost rada.

Marketinški kolačići
Ovo su kolačići koje koristimo da bismo vam ponudili personalizirane i relevantnije oglase, kako bismo utvrdili koliko je puta određeni oglas već prikazan, da bismo izračunali efikasnost određene marketinške kampanje, pratili podatke o prethodnim posjetama i dijeliti prikupljene podatke s uključenim trećim stranama, poput oglašivača. Ove kolačiće koriste i postavljaju na web lokacije vašeg uređaja treće strane.

Za upotrebu statističkih, funkcionalnih i marketinških kolačića na http://www.novonordisk.ba/ potreban je pristanak korisnika. Korisnik može u bilo kojem trenutku povući svoju saglasnost za upotrebu kolačića. Pogledajte odjeljak 5. ove Politike kolačića za informacije o upravljanju kolačićima i brisanju kolačića.

Novo Nordisk može upotrebljavati kolačiće treće strane, a to su kolačići koje u korisnički preglednik stavlja treća strana koja nije Novo Nordisk. Podaci prikupljeni pomoću kolačića treće strane neće biti dostupni Novo Nordisk-u, već će ih treća strana prikupljati i koristiti samo u svoje svrhe. Novo Nordisk može npr. umetnuti fotografije i video sadržaj s web mjesta poput YouTubea. Kao rezultat toga, kada posjetite internetsku stranicu Novo Nordisk sa sadržajem ugrađenim s drugih web stranica, možda će vam se prikazati kolačići s tih web stranica. Novo Nordisk ne kontroliše širenje takvih kolačića. Za više informacija o upotrebi takvih kolačića, trebate provjeriti relevantnu web stranicu treće strane.

Novo Nordisk koristi kolačiće koji su detaljno opisani na http://www.novonordisk.ba/ u dijelu s kolačićima. U tom dijelu možete pronaći informacije o imenu kolačića, ko postavlja kolačić, opis kolačića i kada kolačić ističe.

Možete navesti da li dopuštate postavljanje kolačića na vaš uređaj ili onemogućiti upotrebu određenih vrsta kolačića. Ako onemogućite upotrebu određenih kolačića, neke značajke web lokacije možda neće raditi ili možda nećete moći koristiti određene usluge na web stranicama.

Ako želite ograničiti ili blokirati kolačiće za upotrebu, možete svoje postavke odrediti putem dijela za kolačiće prikazanog na web lokaciji. Također, možete ograničiti upotrebu kolačića putem postavki vašeg preglednika. Funkcija Pomoć u vašem pregledniku trebala bi vam reći kako to napraviti.

Alternativno, možda biste željeli posjetiti stranicu www.aboutcookies.org, koja sadrži opsežne informacije o tome kako to učiniti na velikom broju preglednika. Također, pronaći ćete detalje o tome kako izbrisati kolačiće s računala, kao i općenitije podatke o kolačićima. Informacije o tome kako to učiniti u pregledniku svog mobilnog telefona morat ćete potražiti u priručniku za vaš telefon.

Imajte na umu da ograničavanje kolačića može uticati na funkcionalnost  http://www.novonordisk.ba/.

Kada posjetite našu web stranicu, automatski prikupljamo opće podatke o vašem računaru i njegovoj lokaciji, kao i web lokaciji s koje ste došli, ako je primjenjivo. Te se informacije ne mogu koristiti za identifikaciju vas kao pojedinca. Te se informacije koriste samo u zbirnom obliku kako bi nas obavijestili odakle dolaze naši posjetitelji, na što gledaju i na što djeluju, te gdje provode najviše vremena.

Kad god vas pitamo za bilo kakvu ličnu informativnu informaciju koja se može koristiti za identifikaciju vas kao pojedinca, tražit ćemo vaš pristanak i uvijek ćemo pružiti objašnjenje zašto prikupljamo podatke, kako ih prikupljamo, skladištimo i koristimo.

Prikupljat ćemo i pohranjivati podatke koji se mogu identificirati samo u svrhu navedenu tokom postupka prikupljanja. Kada završimo s obradom vaših podataka u navedene svrhe, izbrisat ćemo ih i uništiti kako bismo osigurali vašu privatnost.

Neki se podaci korištenjem kolačića prikupljaju na temelju našeg na zakonu osnovanog interesa i u svrhu poboljšanje naše web stranice i vašeg korisničkog iskustva, statističke svrhe za naše web stranice, funkcionalne svrhe za upotrebu naše web stranice i kako bi se omogućilo da optimiziramo upotrebu naše web stranice u marketinške svrhe.

Za svaku vrstu kolačića koji se koriste za prikupljanje ličnih podataka u specifične svrhe, Novo Nordisk će lične podatke prikupljene putem kolačića obrađivati samo u posebne svrhe za koje ste dali svoj pristanak na dijelu za kolačića.

Svi vaši lični podaci tretirat će se s povjerenjem i upotrebljavat će se samo u skladu s gore navedenim ciljevima.

Novo Nordisk može angažirati treću stranu kao davatelja usluga koja će imati pristup i obrađivati vaše lične podatke, a mi možemo prenositi lične podatke drugim subjektima Novo Nordisk grupe.

Ako treća strana kao pružatelj usluga obrađuje vaše lične podatke izvan EU / EEA, to će se dogoditi na temelju Klauzule o ugovoru Europske komisije, a prijenos u druge subjekte Novo Nordisk izvan EU / EEA temeljit će se na Obvezujuća korporativna pravila Novo Nordiska koja možete pronaći ovdje.

Prema pravilima zaštite podataka imate sljedeća prava. Za ostvarivanje ovih prava kontaktirajte Novo Nordisk na infoba@novonordisk.com.

  • Možete dobiti sažetak o tome koje Vaše lične podatke imamo;
  • Možete dobiti kopiju Vaših ličnih podataka u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu;
  • Možete nadopuniti ili ispraviti Vaše lične podatke;
  • Možete zatražiti brisanje ili uništenje vaših ličnih podataka;
  • Možete zatražiti prestanak ili ograničenje obrade ličnih podataka;
  • Ako ste dali pristanak za obradu vaših ličnih podataka, možete ih u bilo kojem trenutku povući. Vaše povlačenje neće uticati na zakonitost obrade obavljene prije nego što povučete svoj pristanak;
  • Možete prigovor na način kako obrađujemo Vaše lične podatke tijelu za zaštitu ličnih podataka.

Prema primjenjivom zakonu, mogu postojati ograničenja tih prava ovisno o specifičnim okolnostima aktivnosti obrade. Obratite nam se kao što je opisano u dijelu 2. s pitanjima ili zahtjevima koji se odnose na ta prava.