Za većinu ljudi hipofiza u mozgu prirodno proizvodi hormon rasta. Kao što mu samo ime govori, hormon rasta je odgovoran za rast. Međutim, on takođe doprinosi mnogim drugim važnim funkcijama u tijelu, kao što su:

  • Razvijanje jakih i zdravih kostiju
  • Regulisanje metabolizma, tačnije ravnoteže između mišićne mase i masti
  • Razvoj i održavanje organa
  • Opća dobrobit i količina energije

Šta uzrokuje slab rast?

Postoji više mogućih razloga zašto se može činiti da dijete raste sporije od svojih vršnjaka ili braće i sestara. Neki su potpuno bezopasni i ne utiču na zdravlje djeteta. Na primjer, neka djeca jednostavno rastu drugačijom brzinom od ostalih i na kraju će ih sustići kako budu odrastali.

Međutim, postoje i drugi, ozbiljniji razlozi zbog kojih dijete možda ne raste onako kako bi trebalo. Ti razlozi mogu biti bilo šta od loše prehrane do određenih zdravstvenih problema, poput bolesti bubrega ili jetre. Možda čak i to da njihovo tijelo ne proizvodi dovoljno hormona rasta, hormona koji je odgovoran za njihov rast.

Ljudski hormon rasta (hGH) ili terapija hormonom rasta (GHT) je zamjenska terapija biosintetskim hormonima. Identičan je kao prirodni hormon rasta koji proizvodi tijelo. S obzirom na to da je protein, mora se ubrizgati kako bi mogao pravilno djelovati.

Terapija hormonom rasta se obično koristi za liječenje djece koja ne rastu zbog inherentnog zdravstvenog stanja. Takođe može liječiti odrasle osobe koje imaju nedostatak hormona rasta.

Za djecu koja svakodnevno primaju injekcije hormona rasta, poboljšanja i napredak u dizajnu uređaja su uveliko pomogli. Danas možete izabrati olovke s mnogo različitih korisnih karakteristika.

Prije više od 30 godina smo počeli sa novim napretcima u terapiji hormonima rasta, a tri decenije kasnije naša terapija za poremećaje u rastu i dalje služi ljudima širom svijeta.

Spremni da našim pacijentima donesu inovativna rješenja, naši naučnici su primijenili našu dugogodišnju stručnost u inžinjerstvu proteina kako bi razvili hormon rasta sa produženim djelovanjem koji je pogodan za davanje jednom sedmično.